Wszystkie witaminy tworzą zgraną paczkę, która wspólnie wspiera nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie. Najbardziej zżytą grupą witamin są jednak te z grupy B, które wspólnie uskuteczniają między innymi prawidłowy metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów. Pośród produktów bogatych w te cenne witaminy nie sposób znaleźć jednego zawierającego je wszystkie, jednak odpowiednia podaż poszczególnych witamin z grupy B pozwala nam zachować zdrowie i pełną sprawność wszystkich procesów zachodzących w naszym organizmie.

Źródła witamin z grupy B należy zatem podzielić na te bogate w poszczególne ich rodzaje:

• witamina B1 (tiamina), znajduje się w płatkach zbożowych i zbożach jak ryż, pszenica, itp. naturalnie obecna jest ona również w produktach z nich tworzonych jak makarony czy płatki, a jej dobrymi źródłami są również rośliny strączkowe, soczewica, ciemnozielone warzywa liściaste jak szpinak, sałata i kapusta, a także kozieradka, szparagi, żywność sojowa, pełne ziarna jak kiełki pszenicy, ryby, jaja, mięsa, mleko, orzechy (migdały i orzechy pekan);
• witamina B2 (ryboflawina) zawarta jest w dużej mierze w drobiu, rybach, jajach, roślinach strączkowych jak groch czy soczewica, w mleku i produktach mlecznych jak jogurty i sery, a także w orzechach, zielonych warzywach liściastych jak szpinak, brokuły, szparagi, a także we wzbogacanych produktach zbożowych;
• witamina B3 (niacyna) znajduje się w kurczaku, łososiu oraz rybach jak tuńczyk; wegetarianie znajdą jej pewne ilości również w roślinach strączkowych, makaronach i pszenicy;
• witamina B6 (pirydoksyna) dostępna jest w pokarmach jak ziemniaki, fasola, czerwone mięsa, drób, jaja oraz wzbogacane nią pokarmy przetworzone;
• kwas foliowy znajdziemy w obfitości w liściastych warzywach zielonych jak szpinak, ale również w kozieradce, rzepie, szparagach i im podobnych, a także w świeżych owocach i warzywach, wątróbce, suszonej fasoli i innych roślinach strączkowych, soku pomarańczowym, a także wzbogacanym pieczywie, ryżu i zbożach;
• witamina B12 (kobalamina) obecna jest w pokarmach pochodzenia zwierzęcego w tym między innymi w rybach, czerwonym mięsie, drobiu, mleku, produktach mlecznych, serach i jajach; zdarza się również, iż wzbogacane nią są produkty sojowe i zbożowe, a dodatkowo dobrymi źródłami tej witaminy są skorupiaki jak małże, kraby, krewetki itp.
• biotyna w obfitości dostępna jest w wątróbce i żółtkach jaj, jednak w przeciwieństwie do innych witamin B, znajdziemy ją również w dużej liczbie pokarmów w tym łososiu, wieprzowinie, owocach awokado, większości owoców i warzyw, serach i produktach zbożowych;
• kwas pantotenowy z kolei w dużej mierze zawarty jest w jogurtach i owocach awokado, a także w roślinach strączkowych, soczewicy i grochu, w słodkich ziemniakach, pieczarkach czy brokułach.

Może cię również zainteresować: Problemy z układem nerwowym a witamina B